House Residence

House Residence

 

Spring Island, South Carolina

 


The residence sits on a narrow track of dense trees and understory at the edge of the open fairway of a golf course. A collection of three buildings and connective landscape structures, it is surrounded by exceptional natural landscaping. The primary objective in designing the home was to make an integral connection to the site, thus the house was built close to the ground to keep the surrounding understory close at hand, while the taller elements allow views up into the trees.

The long, narrow site and many desirable trees called for a linear design solution. Between the entry-forming garage and guest house, a long, wooden trellis leads to the main house. The different plan elements were arranged along the trellis spine that extends through the site to the golf course. The tabby foreground structures of the garage and guest house are references to the historical tabby ruins found on the island.