Keough Residence

Keough Residence

 

Brays Island, South Carolina

2012, Honor Award, Robert Mills Residential Design
South Carolina American Institute of Architects

 


This project began as a vision of a garden on the site with classic brick walls creating rooms among the great trees and surrounding vistas. As the spatial design evolved into the house forms, a material exploration began. Concrete, stucco, and Hebel block emerged as sturdy building materials for a seamless garden-house that could be energy conscious and age like true garden walls. A beautiful timber hat that covers the interior rooms, and cedar doors and cabinets warm up the indoor outdoor stucco concrete material palette. Insulated building panels on the roof and pvc ductwork buried in the temperature constant soil beneath the slab have made this building very energy efficient. The simple inside outside material choices were made to compliment the garden planting and the owner’s eclectic collections throughout the house.